Selecteer een pagina

Het is u waarschijnlijk niet ontgaan: in de Verenigde Staten kiezen ze binnenkort een nieuwe president. Volgens de peilingen maakt Hillary de meeste kans. Maar Donald is vaak goed voor een verrassing, dus niets staat vast.

Daar komt bij: het Amerikaanse kiesstelsel is nogal ingewikkeld. Als je meer dan de helft van de stemmen behaalt, ben je nog niet zeker van de overwinning. Ze werken daar namelijk met kiesmannen per staat. Daardoor is het zaak om in belangrijke staten de meeste stemmen te behalen. Vandaar dat je vaak onderstaand soort overzicht tegenkomt, om aan te geven wie volgens de peilingen voorop ligt in elke staat. De blauwe staten lijken een prooi voor Clinton te worden, Trump doet het goed in de rode staten.

map

Zo’n kaart blijkt een naam te hebben, leerde ik dankzij het politicologisch weblog Stuk Rood Vlees: choropleet. De naam is een combinatie van de Griekse woorden choros (gebied) en plethos (waarde). Een choropleet is bedoeld om in één oogopslag duidelijk te maken hoe de stand van zaken is.

Maar wat blijkt? Daar slaagt de choropleet vrij slecht in. Want niet de oppervlakte van een staat doet er toe, maar het aantal inwoners. En dat gaat lang niet altijd gelijk op. Meer uitleg hierover in de lezenswaardige blogpost Hoed u voor de choropleten!