Selecteer een pagina

Ik werk bij een opleiding van de Hogeschool van Amsterdam. We doen ons best om goede lessen te geven en de boel netjes te organiseren. Daar horen regels bij, wel zo handig dat iedereen een beetje weet waar hij aan toe is. Soms willen we iets veranderen of zijn we het oneens. Dan discussiëren we met redelijke argumenten.

Tot er iemand zegt: ‘Ja, maar dit is een HvA-brede maatregel’ of ‘is HvA-breed beleid’ of ‘ligt domeinbreed vast’.

Dat is Echt Heel Lelijk taalgebruik. Dat overigens niet voorbehouden is aan mijn werkgever. Bij alle organisaties zijn er ‘organisatiebrede’ of ‘sectorbrede’ afspraken.

Opvallend is dat ‘…breed’ onmiddellijk elke discussie stillegt. Want iets wat ‘ergens daarboven’ afgesproken is, daar hoef je het eigenlijk niet meer over te hebben. Dat ligt vast. Tenzij je een lange adem hebt en zin om uit te zoeken wie er precies achter die ‘opleidingsoverschreidende’ regelgeving zit. Misschien blijkt het zelfs ‘landelijk beleid’. Dan moet je ‘draagvlak creëren’ voor je aan een tocht door de ministeries begint.

Tip voor een ieder die in een vergadering gelijk wil krijgen: zeg gewoon over uw zelfbedachte plan dat het organisatiebreed beleid is. U zult zien dat iedereen zich mokkend achter u schaart.