Selecteer een pagina

Het Meertens Instituut is een eerbiedwaardig onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met de bestudering en documentatie van de Nederlandse taal en cultuur. De website biedt de liefhebber een schat aan interessants over taal. Een van de amusante onderdelen is de voornamenbank. Deze geeft informatie over 500.000 verschillende officiële voornamen die in Nederland voorkomen. Voer uw naam in en u ziet hoe vaak deze voorkomt in Nederland en wanneer hij populair was. Ook kunt u zien waar in Nederland naamgenoten wonen.

Zo zijn er 6632 vrouwen in Nederland die Lisette heten. Opmerkelijk genoeg zijn er ook nog 42 mannen die als tweede naam Lisette hebben. Het hoogtepunt van de populariteit van de naam lag in de jaren tachtig. Vorig jaar werden er nog maar 17 Lisette’s geboren.

Namen die nu populair zijn als Sterre en Sam komen pas sinds de jaren tachtig in Nederland voor. Terwijl echte evergreens als Anna en Jan die in het verleden heel vaak voorkwamen, ook nu nog lang niet uitgestorven zijn. Deze Jannen wonen trouwens overwegend in het noorden van Nederland terwijl de Anna’s in de grote steden wonen.