Selecteer een pagina

Een sneer is een snauw of minachtende opmerking. Er is ook een werkwoord ‘sneren’, het betekent ‘een minachtende opmerking maken’.

Je komt het woord veel tegen in de roddelpers: ‘Gerard Joling geeft sneer naar Albert Verlinde’ (Telegraaf Privé 19-12-13).

Maar het duikt ook op in een serieuze context:  ‘De Keniaanse schrijver Binyavanga Wainaina is vooral bekend om zijn satirische essay How to write about Africa – een sneer naar de Westerse media, die Afrika afschilderen als één groot safaripark vol hongerbaby’s en ronddolende nobele wilden met een goed ritmegevoel.’ (Just Fontein in de Volkskrant 21-1-2014)

Sneer komt eveneens in het Engels voor en betekent daar min of meer hetzelfde als in het Nederlands. Daarnaast duidt het in het Engels een gezichtsuitdrukking aan:  ‘A sneer is a facial expression of scorn or disgust characterized by a slight raising of one corner of the upper lip.’

Charles Darwin definieerde in The Expression of Emotions in Man and Animals, een sneer als ’the upper lip being retracted in such a manner that the canine tooth on one side of the face alone is shown’ (bron: Wikipedia).

Dan valt opeens op dat het Nederlands niet rijk is aan woorden voor gezichtsuitdrukkingen. Of vergis ik mij?