Selecteer een pagina

uil

Als u weleens de Xenos of de Blokker binnenwandelt, is het u vast niet ontgaan dat de uilentrend alweer op zijn retour is. Op het hoogtepunt van de rage lagen de schappen vol uilenparafernalia. Nog steeds kunt u er bovenstaande uilensticker voor 8,99 euro aanschaffen.

Trendwatcher Lidewij Edelkoort kondigde de komst van de uil als trendvogel in 2012 aan in een aflevering van Zomergasten. Inderdaad dook de uil het jaar daarop overal op, van print op T-shirts tot sleutelhanger, kalender en kussentje. Harry Potters Hedwig zal ook bijgedragen hebben aan de populariteit van de uil.

De uil staat in onze cultuur voor wijsheid. In de oudheid werd de godin van wijsheid, Pallas Athene, afgebeeld met een uil. Ook nu nog gebruiken we de uil als symbool voor wijsheid. In de kinderserie De Fabeltjeskrant uit de jaren zeventig was Meneer de Uil een wijs en verstrooid personage. In Winnie de Poe komt eveneens een wijze uil voor.

Merkwaardig genoeg betekent het woord ‘uilskuiken’ naast ‘jonge uil’ ‘domoor’ ‘sufferd’. Het tegenovergestelde van wijs dus. Een overtuigende verklaring voor deze tegenstelling heb ik niet kunnen vinden.