Selecteer een pagina

De afgelopen dagen werd ik regelmatig aangeklampt door studenten die zich voorbereidden op een (digitale) taaltoets: “Mevrouw, kunt u de Croma-constructie uitleggen?” Ik moest hun het antwoord schuldig blijven. Croma-constructie? Nooit van gehoord.

De constructie verwijst naar de reclamecampagne van een margarinemerk: Hou je van vlees, braad je in Croma.

De standaardvorm voor een voorwaardelijke bijzin in het Nederlands heeft een  ‘als … dan’-constructie: Als je van de trap valt, dan ben je snel beneden. In dit soort zinnen kun je ‘dan’ weg laten: Als je van de trap valt, ben je snel beneden. En met een beetje knutselen, kun je ook ‘als’ weglaten: Val je van de trap, dan ben je snel beneden.

Croma liet in de jaren tachtig ‘als…dan’ helemaal weg en daarom spreken we nu van de Croma-constructie. Een constructie die vooral in spreektaal veel voorkomt.