Je kunt op heel veel manieren zeggen dat je iets ‘leuk’ of ‘goed’ vindt: gaaf, tof, cool, te gek, onwijs leuk, chill, hard, wreed, mieters, vet, super, keileuk.
Welk woord je kiest, hangt voornamelijk af van je leeftijd. Deze woorden hebben namelijk over het algemeen een hoge omloopsnelheid. Na een paar jaar komt er weer een nieuw woord du jour.
Het is daarom opmerkelijk dat het oerlelijke woord ‘vet’ het zo lang uithoudt. Als ik me niet vergis, wordt het al zo’n jaar of vijftien gebruikt.
Je kunt het hebben over een ‘vette broek’ of een ‘vet feest’ maar je kunt het ook als bijwoord gebruiken ‘vet jammer’. Dan betekent het natuurlijk niet ‘leuk’, maar heeft het een versterkende betekenis.
Niets wijst erop dat ‘vet’ al op zijn retour is, ik hoor het nog elke dag in de klas. Vet irritant.
Lang geleden vertoefde ik vanwege de liefde veel in Rotterdam. Daar werd en wordt het woord ‘gers’ gebruikt.
Hmm, je moet natuurlijk niet tegen een leuke, dikke mevrouw “wat ben jij vet” zeggen. In Den Haag zegt ze dan waarschijnlijk “krèggun vet hargt” terug.
Het Chronologisch Woordenboek dateert vet op 1989, dus inderdaad zo’n vijftien jaar oud. Ik gebruik het woord zelf niet, maar het irriteert me ook niet. Ik denk dat het voor iedereen van rond de dertig of jonger inmiddels een gangbaar woord is geworden. En ik denk dat er steeds alternatieven worden bedacht voor het eeuwige leuk. Ik gebruik daarvoor af en toe de woorden tof of puik.
Volgens de laatste berekeningen is 1989 zelfs vijfentwintig jaar geleden. Zo schijnen de jaren ’90 ook al een tijdje niet meer ’tien jaar geleden’ te zijn. Ik schrik er elke keer weer een beetje van.
PS. Mede-puikert hier!
Een vette rekenfout!
In Vlaanderen blijven we blijkbaar bespaard van het woord ‘vet’ voor ‘goed’. Helaas loopt hier al jaren het woord ‘leuk’ (overgewaaid uit Nederland) als een ultiem synoniem voor ‘goed’. De variante ‘keileuk’ krijg je er gratis bij. Zoals je zegt zijn synoniemen dikwijls leeftijdsgebonden, geef mij dan maar: geweldig, fijn, fantastisch, enorm, tof, aangenaam, heerlijk, plezant, schitterend, subliem…enz
om het saaie ‘leuk’ te vergeten.
Kei is brabants! Dat is geen AbN 🙂 als je niet in brabant woont zeg niemand Kei voor een woord… want staat keidom