Selecteer een pagina

invasievesoorten

Lof voor de poging van drinkwaterbedrijf Dunea om uit te leggen wat die lappen plastic daar in de duinen bij Wassenaar doen. Maar het is misschien niet zo handig om meteen in de eerste zin met een vakterm op de proppen te komen.

Een invasieve soort is een term uit de biologie. Het is een aanduiding voor een organisme dat zich buiten zijn natuurlijke verspreidingsgebied heeft gevestigd en daar schade veroorzaakt. Biologen hebben het ook wel over invasieve exoten. In 2009 was er zelfs een Dag van de Invasieve Exoten.

Het bijvoeglijk naamwoord invasief komt van het Latijnse invadere, binnendringen of overstromen. De link met het zelfstandig naamwoord invasie zal duidelijk zijn. Invasief wordt ook gebruikt in de geneeskunde. Bij een invasieve behandeling of onderzoeksmethode wordt het lichaam binnengedrongen. Het bijvoeglijk naamwoord wordt niet gebruikt in verband met militaire invasies.