Selecteer een pagina

yoghurt3

 

 

 

 

 

 

Deze zin trof ik aan op een yoghurtverpakking. Nou vind ik het persoonlijk eigenlijk al niet zo fijn als een fabrikant zich bemoeit met hoe ik mijn yoghurt eet en van al dat genieten word ik zo langzamerhand moedeloos. Maar afgezien daarvan is dit zinnetje ook taalkundig merkwaardig:

1. Een lekker genietmoment is een pleonasme. Genieten is vanzelf al lekker, je kunt niet vies genieten.

2. Het koppelteken is een vergissing. Het moet genietmomentje zijn.

3. Waarom nou genietmomentje? Een moment is sowieso al een in een oogwenk voorbij. Moet je die yoghurt dan razendsnel naar binnen schransen?

Het antwoord is natuurlijk dat het zo gezellig staat. Met allerlei dichtsmeertaal wordt gewone yoghurt ‘een feestje op je lepel’, ‘een cadeautje aan jezelf’.

Mag ik vriendelijk bedanken?