Selecteer een pagina

Voordeel van het lezen van Vlaamse wielertijdschriften: je blijft niet alleen op de hoogte van wat er in de koers gebeurt, je maakt ook kennis met prachtige woorden. Woorden waarvan je denkt: die willen we ook in Nederland!

Zo kwam ik onlangs inwijkeling en bietekwiet tegen. Mooi!

Een inwijkeling is Vlaams voor een immigrant. In sommige woordenboeken krijgt het woord de aanduiding ‘purisme’: een poging om de Nederlandse taal te vrijwaren van buitenlandse invloeden. Enkele Vlamingen vinden immigrant te Frans klinken.

Een bietekwiet is volgens het Vlaams Woordenboek een prutser, iemand op wie niet echt kan op gerekend worden. In 1932 publiceerde de Vlaamse schrijver Anton van de Velde het kinderboek Prins Olik en Sire Bietekwiet. Heerlijke titel.

Bronnen: Vlaams woordenboek en Taaladvies.net.