Selecteer een pagina

Taal beweegt. Elke dag komen er nieuwe woorden bij (retourpinnen, luchtvaartraadsel) en elke dag verdwijnen er woorden. Sommige woorden gaan honderden jaren mee, andere een korte tijd, bijvoorbeeld één kabinetsperiode (participatiesamenleving, Melkertbaan). En vaak is dat maar goed ook, want de woorden uit de Haagse politiek zijn vaak niet de fraaiste. Van andere woorden is het jammer dat ze verdwijnen. Wie heeft het bijvoorbeeld nog over ‘een mieterse fuif’?

Ook het woord deksels hoor je niet vaak meer. Deksels is een milde verwensing, een goedgehumeurde. Je kunt bijvoorbeeld je hond die je pantoffel kapot knaagt ‘een deksels beest’ noemen. Van Dale geeft als betekenis ‘drommels’ en ‘bliksems’, ook heel fraai én uitstervend. Deksels is een vervorming van het woord duivels. Deksels is duivels voor kinderen en andere nette mensen, duivels-light zogezegd.

Deksels kun je overigens niet alleen gebruiken als bijvoeglijk naamwoord maar ook als een uitroep: ‘Deksels, mijn pantoffel is stuk.’