Selecteer een pagina

Collega Sander houdt van koeken met roze glazuur. Het liefst zou hij zijn boterhammen nog glazuren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn favoriete gebakje de tompouce is. Omdat het zo’n schitterend woord is, zegt hij zelf. Right.

De tompouce – ook geschreven als tompoes – is een van de meeste gegeten gebakjes in Nederland en werd al in 1875 in het Nederlands voor het eerst beschreven.

De herkomst van het woord is opmerkelijk. Waarschijnlijk is de tompouce vernoemd naar een beroemde varieté-artiest uit de negentiende eeuw, de Britse dwerg Charles Stratton. De dansende en zingende Stratton was bekend onder zijn artiestennaam General Tom Thumb. Letterlijk in het Frans vertaald werd dat Tom Pouce (duim). Tom Pouce werd later een populaire bijnaam voor alles wat klein was: zo is er een kleine damesparaplu met de naam tompouce, een geraniumpje (Pelargonium Tom-Pouce) en een klein rijtuig. Ook andere dwergen die voor publiek optraden kregen later de naam Tom Pouce. Het gebakje werd vermoedelijk zo genoemd om het te onderscheiden van de grote versie, een taart met dezelfde samenstelling.