Selecteer een pagina

Hij kwam afgelopen week rond de Europese verkiezingen regelmatig voorbij in allerlei vox-popjes: stemmen voor het Europees Parlement? Tsja, een beetje een ‘ver-van-mijn-bed-show’. Gekke uitdrukking natuurlijk, ooit in zwang geraakt door een KRO-programma van die naam. Tussen 1978 en 1992 vergastte presentator Han van der Meer zijn kijkers vanuit de studio op, zo schrijft de Beeld en Geluid-wiki, reportages die varieerden van ‘het weer in Brazilië tot de leefomstandigheden op de Noordpool’. Een soort Metropolis , maar dan met een minder humanitair randje.

Daarmee valt de uitdrukking ‘ver-van-mijn-bed-show’ in de categorie ‘Hamvraag’ – een uitdrukking die zijn oorsprong vindt in de media. Er zijn er veel meer: mijn vrienden roepen nog wel eens, als ze even geen antwoord weten op een vraag, ‘mag ik een klinker kopen?’ of ‘ik zet even een hulplijn in’. Maar niet iedereen heeft natuurlijk dergelijke nerds in zijn vriendenkring.

Goed. Als je iets ‘ver van je bed’ noemt, wil je daarmee zeggen dat het ver weg is – geografisch en daarmee ook vaak emotioneel. Zoals ze bij klassieke journalistieke opleidingen doceren over nieuws: betrokkenheid = aantal doden gedeeld door afstand. Of zoals Voltaire zijn Candide nogal pre-globalistisch liet zeggen: ‘Il faut cultiver notre jardin‘.