Veel studenten schrijven artikels. Ik snap dat niet. Voor mij is artikelen het enige logische meervoud van artikel.
Nu zeggen Van Dale en het Groene Boekje alle twee dat beide meervoudsvormen mogen. De spellingcontrole van Word vindt artikels ‘Belgisch Nederlands’. Dat verklaart waarschijnlijk waarom ik voor artikelen kies. Maar níet waarom de studenten artikels gebruiken.
Heeft iemand hier een idee over?
het is ook partikels en testikels en niet partikelen en testikelen.
Daar zitw at in, Dia. Maar ik denk dat studenten artikels schrijven omdat het op het Engelse ‘articles’ lijkt. Overigens zijn artikel en partikel onzijdig (het) en testikel mannelijk (de) – misschien zit daar ook nog wat in?
Voor mij is er een betekenisverschil. Artikels staan in de krant en artikelen liggen in de winkel. Als Brabander ben ik wel bijna Belg, misschien heeft dat ook nog invloed…
Willem, gek is dat. Voor mij staan artikelen juist in de krant.
Nog twee ikeltjes met meervoud op -s: vehikel en smikkel. Artikels vind je in (Vlaams-)Brabant alleen in een winkel als ze in een tijdschrift, krant … staan die daar verkocht wordt (en dat zijn daar dan weer consumptieartikelen).
Vandaag dacht ik toen ik ‘artikels’ tegen kwam in de betekenis van publicaties, laat ik het (weer) eens opzoeken. Ik ben nl. ‘opgevoed’ zowel thuis als op school met de mededeling dat het artikelen is en NIET artikels…. Nou ja dat neem je dan over. Ik ben geboren in 1961, mogelijk is dat relevant. Op deze website vind ik dat Van Dale en Het Groene Boekje zeggen dat beide gebruikt mogen worden, ook in de betekenis van publicatie. Vervolgens kijk ik in Van Dale uit 1970. Deze geeft aan dat beide meervoudsvormen bestaan, maar bij ALLE voorbeelden die er bij staan wordt alléén gebruik gemaakt van de meervoudsvorm artikelen. Ra, ra, hoe kan dat?
Het lijkt erop dat tegenwoordig het steeds gebruikelijker wordt dat artikels gezegd of geschreven wordt. Ik houd het er maar op dat TAAL LEVEND is, dus dat beide tegenwoordig goed zijn.
Mogen we ook al schrijven: ik houdt van of ik hout van? Of mag alleen ik houd van?
Hoe belangrijk is het ook allemaal. Ik denk steeds vaker: ALS HET MAAR ‘KLOPT’ WAT JE ZEGT EN ALS JE JE ER MAAR NAAR GEDRAAGT. Bijv. rond NORMEN en WAARDEN.
“ik houdt/hout van” rekenen we niet goed, omdat er een achterliggende structuur is.
Het hele werkwoord is “houden van”. Dan volgt uit de grammatica die voor álle werkwoorden, en niet alleen dit woord geldt, hoe je het spelt.
Bij “artikelen/artikels” kennen we zo’n algemene regel niet, dus als een ander meervoud ook goedgerekend wordt, blijft de grammatica even consistent.