Selecteer een pagina

Wat een laken is, weet u natuurlijk. Vannacht ligt u er weer onder. Maar laken is naast een zelfstandig naamwoord ook een werkwoord. Het betekent ‘zijn afkeuring uitspreken’.

Om eerlijk te zijn, heb ik het nog nooit iemand horen zeggen. Maar in kranten en op nieuwssites lees je het zeer regelmatig, zeker in koppen. Dan staat er zoiets als ‘EU-hof laakt besluit zusenzo’ of ‘Anwb laakt verlaging snelheid’.

Waarom zouden redacties een woord gebruiken dat niet iedereen onmiddellijk zal begrijpen? Koppenmakers bij de krant hebben weinig ruimte tot hun beschikking, zeker voor korte berichten. In een paar woorden moeten ze de essentie van het nieuws samenvatten. Dat is knap lastig. En dan is het handig dat je ‘laken’ kunt schrijven als je wilt zeggen dat mensen ergens hun afkeuring over uitspreken. Dat scheelt weer vier woorden.