Selecteer een pagina

Kort na ‘onze’ overwinning zondag verontschuldigde Arjen Robben zich ten overstaan van televisiekijkend Nederland voor een schwalbe.

Schwalbe: ‘het zich laten vallen om zo een vrije trap of strafschop mee te krijgen’, aldus Van Dale. Schwalbe is het Duitse woord voor zwaluw. Volgens wikipedia is de uitdrukking gebaseerd op het gedrag van zwaluwen, die zich tijdens hun vlucht soms opeens een heel stuk laten vallen om daarna weer door te vliegen.
Saillant detail van het wikipedia-lemma dat aan de schwalbe gewijd is, is deze zin: Ook Arjen Robben werd er in het verleden wel eens van beschuldigd schwalbes te maken. Daarbij een verwijzing naar een artikel uit 2006 waarin Robben zegt niet blij te zijn met zijn schwalbe-imago… Kan zijn, maar ‘wij’ mogen blij zijn dat hij –┬á 8 jaar later – zijn imago toch weer eer aandeed. Leve de fopduik!