Selecteer een pagina

Het Parool heeft deze week blootweek. Elke dag is het grootste deel van de bijlage PS gewijd aan het thema. Er zijn achtergrondartikelen over de nieuwe preutsheid, modeverhalen over de beha die uit het modebeeld verdwijnt en de culinaire rubriek brengt broodjes rosbief en the naked chef.

Gisteren was er een reportage van Caroline van Keeken over sexting. Jongeren sturen elkaar via Whatsapp of Snapchat blootfoto’s of -filmpjes. Als je een flow hebt met een meisje (een date maar geen relatie), kun je haar bijvoorbeeld vragen om een foto van haar borsten. Maar niet iedereen gaat natuurlijk in op dat verzoek. ‘Je wilt geen motje of banga genoemd worden,’ zegt één van de geïnterviewde meisjes.

Een motje is een meisje met een vrije seksuele moraal. Er zijn veel synoniemen voor motje: banga, sletje, sloerie, del, snol, lellebel. En  allemaal zijn ze negatief.

Taal zegt altijd iets over de cultuur. In onze cultuur zijn we negatief over seksueel actieve vrouwen. Maar we zijn er ook zo door gefascineerd dat we er een hoop synoniemen voor hebben.