Ach, dat verbindingsstreepje, wat een kreng is het toch. Want wanneer schrijf je het wel en niet? Meestal niet, onthoudt u dat maar als vuistregel.
Ook in samenstellingen met een naam laat u het bij voorkeur weg. Het is dus: Chaneljurk, Hemamedewerker, Pinterestaccount. Het streepje is overigens niet fout en verdient zelfs de voorkeur als de merknaam anders niet herkenbaar is: Guccitas geeft een raar woordbeeld, dan is Gucci-tas duidelijker.
Bij namen die bestaan uit afkortingen gebruik je altijd een verbindingsstreepje: NRC-lezeres (in tegenstelling tot Volkskrantlezeres).
Om het nog ingewikkelder te maken: bij een voorvoegsel is een streepje voor de hoofdletter verplicht: nep-Chaneljurk.
Bron: Onze Taal
Prima stukje over het gebruik van streepjes, maar ik wil nog een gebruik toevoegen en en dat is het streepje bij klinkerbotsing. Over het hoe en wat heeft Onze Taal een nuttig en gedetailleerd advies geschreven. Ook in samenhang met het gebruik van trema’s in plaats van streepjes. Dan wordt de materie ineens een stuk lastiger. Maar het is ook simpel. Vorige week schreef ik snel in een e-mail eerst autooongeluk, maar zette er later een streepje tussen, auto-ongeluk: klinkerbotsing!
https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/klinkerbotsing