Selecteer een pagina

Vroeger gaf de Rijksvoorlichtingsdienst de miljoenennota voor Prinsjesdag alvast onder embargo aan de pers en Tweede Kamer. Ze kregen wel inzage in de stukken maar beloofden plechtig om pas ná de troonrede te publiceren. Zo konden Kamerleden zich voorbereiden op de Algemene Beschouwingen en had de pers  meer tijd om de informatie uit de miljoenennota te verwerken tot een betere berichtgeving op Prinsjesdag.

Maar vervelend genoeg voor de Rijksvoorlichtingsdienst en de regering zat er vrijwel elke jaar iemand tussen die zich niet kon beheersen en die inhoud van de troonrede lekte.

Toen Rutte premier werd, stopte hij met deze regeling. Niemand kreeg meer iets voor Prinsjesdag. Ja, de koning(in) kreeg waarschijnlijk de troonrede om alvast hardop de moeilijke woorden te oefenen. Maar journalisten en kamerleden kregen niets te zien.

Iedereen blij? Nee, ook deze regeling beviel niet omdat de Algemene Beschouwingen hierdoor pas een week na Prinsjesdag gehouden werden.

Dit jaar krijgen de Kamerfracties daarom als vanouds de stukken onder embargo. En dan moeten ze plechtig zweren dat ze de inhoud écht niet lekken. Waarschijnlijk met gekruiste vingers en spuug.

Embargo heeft twee betekenissen: een verbod om voor een bepaalde datum iets te publiceren of een boycot, een zogenaamd handelsembargo.