Selecteer een pagina

Er was een vergadering. Daar viel een vreselijk woord. Gremia. Meervoud van gremium. Na bijna zeven jaar ‘in het onderwijs’ weet ik eigenlijk nog steeds niet goed waarom dat woord hier vaak gebruikt wordt. Gremium, het klinkt als iets viezigs.

Een gremium is volgens Van Dale  ‘college, lichaam van vertegenwoordigers’. Wikipedia schrijft: dat een gremium in het bestuursrecht een college van bestuur of anderszins bestuurlijk adviserend orgaan van vertegenwoordigers is. De Tweede Kamer is bijvoorbeeld een gremium. Voorbeelden van gremia binnen bedrijven zijn een ondermeningsraad of universiteitsraad.

Een vriendin van me vindt Gremium een goede naam voor een bouwmarkt. Diezelfde vriendin wees me op het stuk ‘Moeilijke woorden, misbruik ze niet‘.

Gremium, gremia: wát een lelijk woord. Afschaffen. Of op zijn minst zo min mogelijk gebruiken.