Selecteer een pagina

Nooit geweten dat er een naam bestaat voor iets waarvan ik last heb: ik kan niet zo heel goed tegen andermans (eet)geluiden. Gisteren las ik een column in Trouw waarin  Jann Ruyters dieper ingaat op het fenomeen. Talloze mensen lijden aan ‘misofonie’. Zij ‘ervaren gevoelens van irritatie, walging en/of woede bij het horen van geluiden die op zich onschuldig zijn’, aldus de website van het AMC.

Misofonie betekent letterlijk: afkeer van geluid, en komt van het Griekse misos ‘haat’ en phónè ‘stem, geluid’, schrijft Wikipedia.

Ruyters schrijft dat sommige misofonen moordenaars worden: in 2011 schoot een Litouwer een medebioscoopbezoeker dood die te veel lawaai maakte met popcorn. Zo ver zal ik nooit gaan, maar als ik iemand zijn koffie of soep hoor slurpen of een appel hoor eten, voel ik een enorme drift opkomen. Liefst loop ik weg. Het gekke is dat ik zelf tot voor kort zonder aan de omgeving te denken ook rustig een peer of paprika at. Sinds iemand me erop wees dat niet prettig te vinden, vraag ik eerst of mijn tafelgenoten het vervelend vinden als… Is het antwoord ja, dan loop ik even naar buiten.

Overigens blijkt dat er in Engeland al een naam is voor het hierboven beschreven gevolg dat de aandoening kan hebben: cinema rage. Mooi!