Selecteer een pagina

Gisteren sprak ik een van mijn studenten en het viel me op dat deze jongen opeens armen als boomstammen had. Ik wist wel dat hij veel trainde, maar zijn spiermassa was nu duidelijk toegenomen. Toen ik hem daarnaar vroeg, zei hij: “Ik ben aan het bulken, misschien een leuk ‘woord van de dag’.” Bij dezen.

Bulken is, in de woorden van deze student, ‘heel zwaar trainen en daarbij heel veel eten met als doel de spieren te laten groeien’. Na een paar maanden ga je ‘cutten’, je traint met minder gewicht, maar met meer herhaling, wat cardio erbij en je eet minder. Doel is vet verbranden. Dit doe je net zo lang tot je ‘afgetraind’ bent.

Ik las een en ander na op de link die de jongen me stuurde. Hij zit straks ongetwijfeld letterlijk en figuurlijk lekker in zijn vel, maar of dit bulken en cutten gezond is, waag ik te betwijfelen. Doet er ook niet toe. Waar het mij om gaat, is dat ook ik gisteren weer wat heb geleerd. En dat ik deze week naast kotsklas, nog twee woorden meeneem naar mijn les Taal.