Selecteer een pagina

Het was ochtend en we stonden in de trein. Daar staan we elke dag, dus dat is niet bijzonder. Maar een bezoeking is het wel. Maar nu had de NS ‘te weinig materieel ingezet’, zoals dat in conducteurstaal heet. Dus was de reis nu echt een bezoeking. We stonden met zijn allen op elkaar gedrukt in het portaal en schommelden als één warm lichaam naar Amsterdam. Ik ken mensen die niet eens zo dicht bij hun móeder komen.

Ik had lichaamscontact met op zijn minst drie vreemden. Een van hen was een even opgewekte als corpulente Amerikaanse toeriste die lekker bijtijds op pad was voor een dagje Amsterdam. Opeens vroeg ze in vet Texaans aan niemand in het bijzonder: “Do you guys do this every day?” Een keurige man antwoordde in the Queen’s English: “Actually, today’s a quiet day.”

Niemand corrigeerde hem, het leek ons allemaal beter voor het verhaal dat de Amerikaanse thuis kon vertellen.

Bezoeking betekent beproeving of ramp.