Selecteer een pagina

Onze opleiding hanteert een taalnorm: wanneer een student meer dan een x-aantal (en dat aantal is afhankelijk van het vak) fouten maakt, krijgt hij voor zijn werk een 1. Op een kaartje dat iedere propedeusestudent aan het begin van het schooljaar krijgt, staan de belangrijkste taalregels (van werkwoordspelling via hun/hen naar als/dan).

In deze periode geef ik studenten die moeite met taal hebben wat extra lessen. Een aantal van hen had nog nooit een ’taalnormkaartje’ gezien, dus ik besloot er een paar te halen op de propedeusekamer. Op het bureau van collega T. lag nog een hele stapel. Ik stak ze in mijn zak en riep dat ik hem zelf van deze diefstal zou verwittigen. “Mooi woord”, riep medeblogger Lisette. “Voor de blog.” Bij dezen: iemand verwittigen betekent ‘kennisgeven, waarschuwen, inlichten’ (Van Dale).