Selecteer een pagina

Vanochtend werd ik met een schok wakker: hoe is het mogelijk dat de twee weken vakantie nu alweer voorbij zijn? Het was een zalige vakantie die ik doorbracht in grote ledigheid: lezen afgewisseld met Netflixen. Er is niets fijner dan binge-kijken, een serie er in twee dagen doorheen jassen.

Mijn favoriet was Mad Men 6, waarin Don Draper weer net zo verdorven is als in de eerste twee seizoenen. Heel geschikt als einde-van-de-vakantieserie bovendien, want de sfeer op het kantoor van Draper is verschrikkelijk, met collega’s die ’s ochtends om tien uur al dronken aan elkaars stoelpoten zagen. Je eigen fijne kantoor met je sympathieke collega’s komt je dan weer best aantrekkelijk voor.

Aan het werk!

Ledigheid betekent ‘leeg zijn’ of ‘niet bezig zijn’. Ledig is verwant met het woord ‘leeg’. Niets doen wordt in onze calvinistische cultuur niet erg gewaardeerd. Dat zie je in de uitdrukking ‘ledigheid is des duivels oorkussen’ die betekent dat ledigheid tot slechte dingen leidt. In Italië zetten ze daar het ‘dolce far niente’ tegenover, het heerlijke niets doen. Beter!