Het aantal werklozen is in januari licht gestegen, en toch is de werkloosheid flink gedaald, zo meldde het CBS. De Volkskrant doet uit de doeken hoe dat zit. Het blijkt een kwestie van definities. Kleine baantjes tellen nu ook mee.
‘Het is gegoogel met cijfers’, zegt Reinier Castelein van vakbond De Unie in het Volkskrant-artikel. Waarschijnlijk bedoelt hij gegoochel.
Gegoogel is afgeleid van googelen: iets opzoeken op internet. Goochelen is wat Hans Kazàn doet: vlugge, voor het oog bedrieglijke toeren met de handen verrichten, door handigheid de toeschouwers misleiden, zoals Van Dale het fraai omschrijft.
Ee puntje: de vakbondsman heeft waarschijnlijk juist gewoon gegoochel gezegd, maar heeft de journaliste Nanda Troost het vervolgens verkeerd opgeschreven en is het niet opgemerkt door de eindredactie, voor zover die er was.
[ Nog over de vervoeging van googelen. Volgens het Groene Boekje is het, Ik googel, Hij googelt en Zij hebben gegoogeld. Vind ik logisch en gebruik ik ook. Maar van de witte spelling en Onze Taal mag je ook schrijven, Ik google, Hij googlet en Zij hebben gegoogled. Het staat iedereen vrij om een keuze te maken, maar voor mij onderstreept het weer waarom ik voor een standaardspelling ben en niet voor het naast elkaar gebruiken van zoiets als googelen en googlen. Onwenselijk. ]