Selecteer een pagina

Denk.

Nee, dat was geen imperatief.

Dit gaat over de nieuwe partij van de Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, die eind vorig jaar uit de PvdA werden gezet. ‘Denk’ heet hun nieuwe partij-die-geen-moslimpartij-mag-heten. ‘Denk’ is – naast de eerste persoon enkelvoud van het werkwoord ‘denken’ – Turks voor iets als ‘balans’ of ‘gelijkwaardigheid’. Fraai.

Alsof het allemaal niet al erg genoeg is, hebben de twee het lumineuze idee opgevat om maar een paar woorden uit de Nederlandsche taal af te schaffen. Te weten: ‘allochtoon’ en ‘integratie’. Wegens negatieve connotatie, stereotypering, etc. Briljant idee! Afschaffen lost vast veel problemen op. Ik stel voor dat we ook de woorden luizenmoeder en galstenen afschaffen, want jongens, wat hangt daar een boel negativiteit omheen.

Enfin. Ik ben niet de enige wiens wenkbrauwen hemelwaarts gingen bij het lezen van de plannen van de twee. Zie dit stukje uit de Volkskrant.

image001