Selecteer een pagina

Collega’s, studenten, familieleden, winkeljuffrouwen: iedereen lijkt dol op de constructie ‘hun hebben’. Ik niet. Sterker nog, ik erger me er kapot aan. Net als aan ‘hij wilt.’

Taalgeleerden vinden dat niet terecht. Taal verandert voortdurend en vooral de constructie ‘hun hebben’ wordt zo massaal in heel Nederland gebruikt dat deze over niet al te lange tijd weleens gewoon geaccepteerd kan zijn.

Volgens Jelle Zuidema, taalwetenschapper van de UvA, is het wetenschappelijk perspectief op taalfouten – kort samengevat: ze bestaan niet. ‘Er is geen objectieve norm waar taal aan zou moeten voldoen. (…) Bovendien zien taalwetenschappers in het gemopper over taalfouten vooral de subjectieve oordelen van een zelfbenoemde elite.’*

Au! Daar word ik even weggezet als elitaire betweter.

Buiten de wetenschappelijk wereld is ‘hun hebben’ gelukkig nog wel keihard fout, in elk geval in de schrijftaal.

* Zuidema, J., ‘Relax – taalfouten bestaan niet’, in Dit wil je weten. Amsterdam 2014.