Selecteer een pagina

Wat zou Ivo Opstelten doen vandaag? Beetje uitslapen, met zijn vrouw naar de markt en vooral níet de kranten lezen?

Want de pers was eensgezind over de opgestapte minister van Veiligheid en Justitie: ‘de laatste der regenten’, ‘de regent der regenten’, ‘regenteske stijl’. Opstelten was een opvallende figuur in de Nederlandse politiek, een welbespraakte, grote man met een verstrooid uiterlijk. Je zag hem niet gemakkelijk over het hoofd. Maar hij is ook iemand die niet meer zo goed in deze tijd leek te passen, de Telegraaf spreekt zelfs over een karikatuur. Hoe dan ook, in de nabeschouwingen zal het wel ‘het einde van een tijdperk’ gaan heten.

Een regent is in feite gewoon een bestuurder. Maar het woord wordt meestal in negatieve zin gebruikt voor een bestuurder die nogal autoritair optreedt en zich boven het volk verheft.