Selecteer een pagina

Ik ben een bewonderaar van de scherpzinnige, geestige en zeer goed geschreven columns van Bert Wagendorp in de Volkskrant. Ze doen wat een goede column moet doen: ze zijn een gids voor de waan van de dag en helpen mij, de lezer, me een opinie te vormen over de soms complexe actualiteit. Precies hierom betaal ik graag voor kranten. Ze informeren me niet alleen, maar brengen achtergronden en meningen waardoor ik beter mijn positie in het maatschappelijk debat kan bepalen. De krant laat mij verder kijken.

In de krant van vandaag buigt Wagendorp zich over het treingeweld, een nieuwshype volgens hem omdat ‘het aantal geweldsdelicten op het spoor al geruime tijd min op of meer stabiel is en de tendens over de jaren licht dalend – iets wat je gezien alle ophef niet zou denken.’

In het huidige medialandschap volgen nieuwshypes als deze elkaar snel op: ‘De hype maakt van elke scheet een donderslag. Het is een interessant maar ook vermoeiend mechanisme dat verschijnselen even in het licht zet, waarna ze net zo snel weer wegdeemsteren – tot ze door een volgende gebeurtenis opeens weer in de schijnwerpers komen en het proces zich herhaalt.’

Deemsteren betekent ‘schemeren, donker worden’, deemster betekent ‘duister’. Wegdeemsteren, het woord dat Wagendorp gebruikt, betekent ‘verdwijnen, onzichtbaar worden’.