Selecteer een pagina

In het gebouw naast het onze zit het Amfi, de modeopleiding van de Hogeschool van Amsterdam. De modemeisjes en –jongens hebben soms les in ‘ons’ gebouw en dan kijken we onze ogen uit. Een bonte variëteit aan signature-kapsels, kledingstukken waarvan je niet onmiddellijk op de naam kunt komen en wonderlijke schoenen fleuren onze gangen op. Waar wij de top veertig zijn, zijn zij een Scandinavisch bandje in een obscure pop-up concertzaal.

‘Potsierlijk!’ verzuchtten twee jongens gisteren toen verderop in de gang een Amfi-studente naar de wc strompelde op schitterende schoenen die beslist niet ontworpen waren met het comfort van de draagster voor ogen. Dat was ook volstrekt niet de bedoeling geweest natuurlijk.

Ik snapte de kwalificatie potsierlijk wel, de schoenen waren ook wel een tikje dwaas. Maar ik bewonder deze meisjes en jongens die zichzelf elke ochtend weer omtoveren tot kunstwerk. Niet alleen omdat dat van creativiteit getuigt, maar ook omdat het moed vergt om elke dag de blikken van mensen die er niets van snappen te willen trotseren.

 

Potsierlijk betekent dwaas, lachwekkend. Het woord stamt af van het Duitse Posse dat ‘klucht, grap’ betekent. Het woord is waarschijnlijk ook verwant met de woorden poets en potsenmaker

 

Bron: Etymologiebank