Selecteer een pagina

Bijna zestig keer verscheen de hier afgelopen maanden het Ikzegookmaarwat-Woordenboekspel. Tijd voor een kleine terugblik. Waarschuwing: als u nog wat woordenboekspellen wilt spelen, dan moet u nu ophouden met lezen, want we gaan uitkomsten verklappen…

We beperken ons overzicht tot de eerste vijftig afleveringen. De eerste verscheen op 6 november vorig jaar, nummer 50 publiceerden we op 8 juni van dit jaar. Gemiddeld wagen 48 bezoekers een gokje (of ze weten het gewoon), en gemiddeld kiest iets meer dan 40 procent de juiste betekenis.

En dan de moeilijkste en de makkelijkste opgaven. Het lastigst bleek het woord abderiet. Niet meer dan 17 procent (8 van de 48 deelnemers) koos de juiste betekenis, namelijk ‘onnozele hals’. Twintig deelnemers zetten hun kaarten op ‘rood kopererts’, dertien kozen voor ‘verwerpelijk’. Ook moeilijk te raden bleek het woord sosie (24 procent goed). De meeste deelnemers dachten aan ‘kapmes’ en ‘gezellig samenzijn’ in plaats van ‘dubbelganger’.

De makkelijkst te raden betekenis: craniometrie. Driekwart van de deelnemers koos voor ‘(leer van de) schedelmeting’ en dat is correct. Ook bij saprofyt (plant die leeft van organisch afval, van rottende stoffen) en ganache (romige chocoladecrème voor het vullen en versieren van desserts en gebak) zat een ruime meerderheid van de deelnemers goed.

Dank aan alle deelnemers, wij blijven u op ons blog lastig vallen met weinig courante woorden!