Selecteer een pagina

Zondag bezocht ik de Nationale Taptoe 2015. Twee keer zeventig minuten muziek van de beste harmonieorkesten van Nederland. Van Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ tot ‘Fanfare Bereden Wapens’ – afgewisseld door de Piece of Cake Jazzband en Cesar Zuiderwijk (drummer van de Golden Earring).

Muzikaal en visueel hoogtepunt vond ik het optreden van de amateur drumfanfare Exempel uit, jawel, Empel: schetterend koper en een feestelijke choreografie.

Alle optredens werden aan elkaar gepraat door een man met een schitterende stem, perfecte dictie en ietwat archaïsch woordgebruik. Zo konden wij ons in de pauze ‘vertreden’ (let wel: in Ahoy) en werd het publiek bedankt voor de bijval.

Enfin, taptoe dus. Volgens Van Dale ‘een militaire muziekuitvoering’. Oorspronkelijk – aldus Wikipedia – was het een militair trommelsignaal (eventueel aangevuld met hoorn of trompet) om aan te geven dat de soldaten terug moesten keren naar de kazerne en dat de kroegbazen ‘den tap toe’ moesten doen: geen bier meer. Tegenwoordig is het een trompetsignaal waarmee een taptoe-show wordt afgesloten. Dat ging zondag ook zo, gevolgd door ‘We’ll meet again’ – dat door de aanwezige veteranen luidkeels werd meegezongen.