Selecteer een pagina

Bij ‘EenVandaag’ sprak deze week een hoofdofficier van justitie over iemand ‘die de verantwoording heeft voor de financiën.’ Nee, hoofdofficier, diegene is verantwoordelijk voor de financiën.

Dit is een zeer veel gemaakte fout. Begrijpelijk want het verschil is subtiel. Als je verantwoordelijk voor iets bent, ben je er aansprakelijk voor en moet je je kunnen verantwoorden. Dan leg je verantwoording af aan iemand, je geeft dan rekenschap over iets.

Ingwikkeld!

Een voorbeeld: stel, ik ben verantwoordelijk voor de snoeptrommel, ik ben ervoor aansprakelijk dat deze altijd vol drop zit. Op het moment dat de pot leeg is, kan men mij ter verantwoording roepen: ‘Hé, die pot is bijna leeg, hoe kan dat?’. Ik verantwoord mij dan bijvoorbeeld door te zeggen: Jan en Piet hebben heel erg zitten snaaien.’ Hiermee leg ik verantwoording af over de snoepvoorraad waar ik verantwoordelijk voor ben.