Selecteer een pagina

Wiskundige Ionica Smeets heeft een column in de Volkskrant waarin ze wiskunde ‘voor gewone mensen’ bespreekt. Ik, als talig mens, verslind haar columns en verrassend genoeg begrijp ik ze ook nog. Smeets schrijft namelijk niet alleen over cijfers maar laat je door de ogen van wiskundigen naar de wereld kijken en dat is een voor mij nieuwe en wonderlijke wereld.

Geregeld gaan haar columns over taal, want wiskundigen gebruiken ook de taal op hun volstrekt logische manier. Zo beschrijft ze in een column op haar blog dat als je een wiskundige vraagt of hij koffie of thee wil, de kans vrij groot is dat het antwoord ‘ja’ luidt. Wiskundehumor. Als je toch een antwoord op de vraag wilt, kun je volgens Smeets het beste vragen: “Als ik u vraag of u koffie wilt, geeft u daarop dan hetzelfde antwoord als op deze vraag?” Als het slachtoffer ja zegt, dan wil hij dus koffie. En als hij nee zegt, dan wil hij ook koffie. Een ander antwoord zal niet snel bij een wiskundige opkomen en je kunt dus sowieso koffie inschenken.”

Ook de kop boven dit stukje is een typische wiskundigengrap en geen fout zoals u misschien in eerste instantie dacht.