Selecteer een pagina

Computers die gezichten herkennen, dat fenomeen kennen we. Maar tegenwoordig is ook gezichtsherkenning bij honden mogelijk. Met dank aan onderzoekers van de universiteit in het Braziliaanse Campinas. Ze bewerkten de programma’s die mensen herkennen met andere logaritmen, aldus NRC. En met succes: bij honden succespercentages van 80 tot 90 procent!

De meeste alfa’s ruiken hier geen onraad. Maar de bèta’s onder ons slaan meteen aan. Ho, stop! Geen logaritmen maar algoritmen natuurlijk!

Een logaritme is een term uit de wiskunde, een soort omgekeerd machtsverheffen. Even heel kort en simpel: 10x10x10=1000, dus 10³ oftewel 10 tot de macht 3. Voor grondtal 10 is de logaritme van 1000 dus 3.

Een algoritme is een serie instructies die tot iets leidt: als dit, dan dat. Het begrip wordt veelal met computers en software geassocieerd, en dat is logisch, omdat computers en software op die manier werken. Maar het begrip is veel ouder; de naam is afgeleid van de Perzische wiskundige Al-Chwarizmi (ca. 780 – ca. 845).

Voor wiskundigen is het verschil tussen logaritme en algoritme overduidelijk. Maar degenen met iets minder talent voor bètavakken (en nogal wat journalisten vallen in die categorie), verwarren de twee begrippen nog wel eens. Dat komt mede omdat ze uit dezelfde letters bestaan.

Ik zocht naar een handig ezelsbruggetje om logaritmen en algoritmen makkelijk uit elkaar te kunnen houden, maar dat is me niet gelukt. Logaritme is afgeleid van het Griekse logos, maar een algoritme is evenzeer gebaseerd op logica, dus dat helpt je niet veel verder. Ik stoeide nog met Al Gore, maar dat leidde tot niets. Iemand een idee of voorstel? Of gewoon iedere keer maar even opzoeken hoe het zit?