Selecteer een pagina

Rijden door België is als rijden door een gedicht. De plaatsnamen op de verkeersborden klinken poëtisch: Zwevegem, Lendeleden, Zulte, Spriete. Als vanzelf roepen ze hele werelden op. In Nederland hebben we weliswaar de zeer stoere afslag Hank Dussen en het wonderschone station Rilland Bath, maar in Vlaanderen is het vrijwel elke snelwegafslag raak.

Een vriendin, op weg naar Parijs, reed langs het dorp Deerlijk. ‘Het zou een deerlijke vergissing zijn je hier niet op te wijzen’, appte ze. Prachtige dorpsnaam inderdaad, Deerlijk. Wat een treurnis zal het daar zijn! Je ziet zo de romans van Dimitri Verhulst voor je.

Deerlijk betekent bedroevend, ellendig en wordt in deze tijd vooral nog gebruikt in combinatie met vergissing of het werkwoord zich vergissen. Het heeft dan vooral een versterkende betekenis: zich deerlijk vergissen betekent zich heel erg vergissen.