Selecteer een pagina

Wat een gedonder, hè, in Keulen? Nu, bijna twee weken later, staan de kranten nog steeds vol van de nasleep. Gelukkig kan zoiets in Amsterdam niet gebeuren, zei de burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan voor de EO-radio: “Ik denk dat het in Amsterdam heel erg duidelijk is dat je lief voor elkaar moet zijn en dat we grenzen stellen.” Hahaha.

De uitdrukking ‘het in Keulen horen donderen’ betekent dat iemand heel erg verbaasd is. Meestal wordt de uitdrukking gebruikt in de combinatie met ‘eruit zien’: je ziet eruit alsof je het in Keulen hoort donderen. Dan zie je er stomverbaasd en een beetje dommig uit. Je gebruikt de uitdrukking vrijwel altijd voor iemand anders, je zegt meestal niet dat je het zélf in Keulen hoort donderen.

De herkomst van de uitdrukking is volgens Onze Taal vrij letterlijk: het is niet waarschijnlijk dat je het in Nederland in Keulen zou horen donderen, dus als je dat wel hoort, ben je verbaasd. En waarom Keulen? Volgens de bronnen staat Keulen staat voor een willekeurige, verre plaats. Keulen en ook Rome worden sinds de Middeleeuwen vaker genoemd als willekeurige verre steden (Keulen en Aken zijn niet op een dag gebouwd, zo oud als de weg naar Rome).