Sinds dit schooljaar hebben wij een nieuwe kantine: een soort La Place met eenvoudige saladebar, voorverpakte broodjes en zakjes mayonaise voor 25 cent. Ook er een Indisch ‘standje’ waar dagelijks een rij staat voor een plastic bakje hete kip of rendang.
Collega J. is daar vaste klant. Bijna elke dag gaat hij óf naar de slager om de hoek, óf naar deze plek. Zijn lunch: graag iets met een kippenpoot. Toen hij vandaag handenwrijvend door de docentenkamer liep, en opschepte over de nasi mét kip die hij net verorberde, kon collega N. het niet laten op te merken: ‘Wat ben je toch ’n markant persoon’.
Markant betekent: kenmerkend, tekenend, bijzonder. Het woord is ontleend aan het Franse woord ‘marquant’, dat opvallend betekent.
Markant heeft volgens mij een positieve gevoelswaarde.
Je moet iets goeds hebben gedaan dat boven het alledaagse uit komt.
Iedere dag het zelfde eten vind ik niet erg markant.
Markante personen zijn bijvoorbeeld:
Obama, Mandela, Jan Wolkers, een nobelprijswinnaar enz.
Poetin, Hitler, Bin Laden zijn dat dan weer niet, omdat bij die personen het positieve ontbreekt
(Het bovenstaande was een persoonlijke mening.)
Ik ben het grotendeels met Henk eens. Volgens Van Dale betekent markant, opvallend. Staat verder niets bij. Jan Wolkers vind ik ook een markante persoonlijkheid en niet iemand die dagelijks een kippenpoot afkluift bij de lunch (verorberen vind ik een heel oubollig woord). Maar het gaat niet alleen om personen met opvallende prestaties. Neutraal gezien kunnen mensen ook een markante kop hebben. Daar hoef je verder niets voor te doen.
[ En naast markante personen en markante koppen, zijn er ook markante uitspraken. ]
Een markant gebouw.
Zo ziet u maar: ik zeg ook maar wat