Selecteer een pagina

Het is een mooi beroep, docent, werkelijk waar. Maar vraag een willekeurige docent wat de minpunten van het vak zijn en het antwoord zal luiden: de rompslomp van de administratie van cijferlijsten, toetsmatrijzen, tentamenvoorbladen, nakijkformulieren. Vroeger deden we het met pen en papier, nu hebben we een digitale leeromgeving, maar voor de hoeveelheid werk maakt het niet uit.

‘Ik krijg het op mijn héupen van dat bureaucratische gedoe,’ riep vandaag een collega vertwijfeld en luidkeels uit. Bijval was haar deel, gruwel bij de ene helft, berusting bij de andere helft. Die paarse krokodil krijgen we nooit meer weg uit het onderwijs…

Het op je heupen krijgen kan twee dingen betekenen: ‘plotseling heel veel energie krijgen’ (de gekke vijf minuten) of ‘heel erg chagrijnig worden.’  De collega gebruikte de uitdrukking in de laatste betekenis.

De herkomst van de uitdrukking  is niet eenduidig. Sommige bronnen melden dat ‘het op je heupen krijgen’ uit de bijbel stamt. Anderen menen dat het verwijst naar jicht, pijn in je heupen waar je goed humeurig van kunt worden.

Bron: Onze Taal