Selecteer een pagina

Collega Marcel is een fanatieke supporter van FC Utrecht (voor de niet-kenners: we hebben het hier over voetbal). En hij komt er rond voor uit, ook al werkt hij in het Ajax-gezinde Amsterdam. Nou klinkt dat stoerder dan het is, want FC Utrecht is al jaren een zogenoemde angstgegner van Ajax. Noem FC Utrecht in het bijzijn van een Ajax-supporter en het angstzweet breekt hem uit.

Ook afgelopen weekend leek Ajax in eigen stadion te struikelen over de club uit Utrecht. Kort voor tijd stonden de bezoekers voor, maar uiteindelijk sleepte Ajax nog een gelijkspel uit het vuur. Met dank aan de scheidsrechter, die geheel onterecht een strafschop toekende. Een mazzeltje, geven zelfs de fanatieke Ajax-supporters bij ons op de kamer toe. Het zal duidelijk zijn: Marcel had er aardig de smoor in.

Smoor betekent van oudsher rook of damp. Smoren is doven of verstikken. Smoor wordt gebruikt in combinatie met heet: smoorheet is zo heet dat je bijna stikt. Er komen ook andere combinaties voor, zoals smoorverliefd en smoordronken. Er de smoor inhebben wil zeggen dat je een gevoel hebt alsof je stikt.

Bron: Etymologiebank.