Selecteer een pagina

‘Wat zie jij er verhit uit,’ zegt een collega als ik de lift binnen spring. Klopt, het is een drukke week. Ik vlieg met wapperende jaspanden van voorlichtingscolleges via coachingsuren naar de studiekeuzecheck. Sommige collega’s blijven daar heel flegmatiek onder, die trekken nog geen wenkbrauw op en blijven de rust zelve. Ik dus niet, maar ik ben wel heel jaloers op hun flegma.

Flegmatiek betekent onverstoorbaar, kalm. Het woord is verwant met het woord fluim. Flegma en fluim stammen beide af van het Latijnse woord phlegma dat lichaamssap, snot, slijm betekent. Volgens de middeleeuwse geneeskunst was flegma, dat toen in het Nederlands fleuma werd genoemd, één van de vier lichaamsvochten of humoren die het karakter bepalen. Gemoedskalmte, gelijkmoedigheid zou worden veroorzaakt door een grote hoeveelheid koud en nat slijm.

Ik kijk opeens toch heel ander naar die onverstoorbare collega’s…