Selecteer een pagina

Ach, hoe heerlijk is de lente! Ik fietste dit weekend door de Betuwe waar de lucht blauw was, het groen uit de grond spoot en de bloesemknoppen op knappen stonden. Als bonus zagen we een haas in het veld. Het dier zat ons parmantig aan te kijken.

Als vanzelf schoot het wrede kinderliedje ‘in een groen, groen knollen- knollenland’ me te binnen waar ook twee parmantige hazen in voorkomen. Daar loopt het slecht mee af, een jager schiet er eentje dood en de overblijvende haas heeft daar veel verdriet van. Wat een curieuze tekst voor een kinderliedje, hè?

Parmantig is een bijvoeglijk naamwoord  dat zelfbewust, fier betekent. Het wordt vaak gezegd van kinderen en dieren, maar ik kwam het woord ook tegen voor een auto (een Fiat met een parmantig kontje) en een schip. Voor mijn gevoel heeft het woord een ‘licht schattige’ connotatie, maar dat kan persoonlijk zijn.