Selecteer een pagina

Mijn favoriete columnist van het Parool is Johan Goossens, cabaretier, docent op een vmbo, schrijver en dus Paroolcolumnist. In zijn columns is Goossens zeer geestig, vaak ontroerend en altijd  betrokken. Mijn favoriete columns zijn die over zijn leerlingen, waarin hij zichzelf als docent niet spaart.

Zijn column van afgelopen zaterdag was een vakantie-column waarin hij vertelt hoe hij zijn auto in Avignon parkeert tussen een parkeerautomaat en een witte bolide. Op de hoek zit een boulangerie. Als hij een paar uur later terugkomt, is zijn auto weg. De bolide staat er nog.

Deze column staat nog niet op Goossens’ site, maar daar staan wel veel van zijn andere columns.

Het woord bolide werd oorspronkelijk alleen gebruikt voor een raceauto. Nu wordt het ook gebruikt om een grote, opvallende auto mee aan te duiden. Het woord komt uit het Frans waar een bolide een vuurbal, luchtsteen of meteoor is. Vandaaruit ontstond de betekenis van een auto zo snel als een vuurbal, een raceauto dus.