Selecteer een pagina

Afgelopen week was ik op vakantie in Ierland. Wi-fi-loos én autoloos in ‘n dorp in the middle of nowhere: tien huizen, vijf pubs en twee elektronicazaken.

Door die autoloosheid hebben we veel gelift. Op een regenachtige middag belandden we bij een dronken Ier in de auto. Strontlazarus was de beste man. Zijn argument: “Girls I drunk whiskey áll day”. Wij vroegen vriendelijk doch dringend of hij ons er alvast uit kon zetten. Een half uur later zagen we dat onze dronkaard een politiebureau werd binnengebracht. Livin’ on the edge.

Lazarus betekent stomdronken. In het Nieuwe Testament is Lazarus zowel de naam van een met zweren bedekte bedelaar als van de broer van Martha en Maria die uit de dood wordt opgewekt. Waarschijnlijk bedoelde men met een lazarus een melaatse of iemand die een andere afschuwelijke ziekte heeft. Vandaar ook de kreet: Krijg het lazerus of: ben je belazerd? Ook oplazeren, naar het voorbeeld van opdonderen en lazeren (vallen) horen hierbij.

Maar met een goed glas whiskey hebben al deze betekenissen niets te maken.