Selecteer een pagina

We leven in een tijd van meningen. Iedereen vindt de hele tijd maar van alles en meent dat zijn mening zo waardevol is dat hij die uitgebreid moet ventileren op sociale media. Facebook en Twitter staan vol boute uitspraken die kortzichtig, dom en kwetsend voor anderen zijn. ‘Vrijheid van meningsuiting’, roepen ze in capslock.

Uiteraard kun je deze boude lieden ontvolgen en dat doe ik ook. Maar toch slaat de schrik me vaak om het hart omdat er zo weinig ruimte is voor nuance en mildheid in het publieke debat. Het is maar een kleine stap van bout naar fout.

Boud betekent vol zelfvertrouwen, stoutmoedig. Het woord stamt af van het middelnederlandse balt, dat driest, brutaal betekent. Je kunt het woord schrijven als boud of als bout. De vergrotende en overtreffende trap worden alleen met een d geschreven: bouder, boudst.