Selecteer een pagina

Met stoom uit de oren liep collega X de kamer uit. ‘Ik ga een paar studenten eens flink de mantel uitvegen, ‘ baste ze op onze verbaasde blikken. De betreffende studenten hadden een fake-interview gebruikt in een radio-uitzending die ze moesten maken.
Als er íets is waar docenten chagrijnig van worden, is het fraude. Slordigheid, luiheid, gebrek aan concentratie of discipline: het is niet leuk, maar we schudden het hoofd en gaan over tot de orde van de dag. Maar ik ken geen enkele collega die dat bij fraude doet. We worden bóós als een student de boel probeert te flessen. Eerlijkheid duurt het langst, zéker in de journalistiek.
Veeg ze maar eens goed de mantel uit, X!

De mantel uitvegen betekent iemand stevig berispen. Letterlijk: iemand flink afkloppen. Waar de uitdrukking ‘iemand afrossen’ fysiek is, iemand krijgt dan klappen, is ‘de mantel uitvegen’ uitsluitend verbaal.