Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan opent Febo vandaag een drijvende automatiek op de Prinsengracht, kopt Het Parool. Een oud-student appte me net het bewuste artikel en schreef daarbij: ‘ik dacht dat u als taalliefhebber het woord automatiek ook wel mooi zou vinden. Studenten kennen het denk ik vooral als ‘snackmuur’.’
Ja, automatiek vind ik een prachtig woord. En roept herinneringen op aan vrolijke nachten die in de vroege ochtend eindigden met een lauwwarme frikandel ‘uit de muur’ op de Ferdinand Bol of krokante kipvleugels uit het luikje van Snackbar Barbarella in de Lange Leidse Dwarsstraat.
Een automatiek is een snackbar waar snacks per automaat worden verkocht. Volgens Wikipedia – dat ook vermeldt dat de automatiek, die al bestaat sinds begin 20e eeuw, vermoedelijk in Duitsland is ontstaan – wordt de automatiek in Nederland vooral geassocieerd met de verkoop van snacks: kroketten, frikandellen, nasiballen (loopt het water u al in de mond)? De etenswaar wordt uitgestald op kartonnetjes of servetjes.
Febo maakte van Amsterdam de stad met de meeste automatieken. Zonder Febo zou de automatiek uit het straatbeeld verdwenen zijn, zei een horeca-expert. Gelukkig kent Amsterdam de grachten en heet de nieuwe automatiek nu ‘Drijf In’.
Ik las deze week dat er een nieuwe snack geïntroduceerd is: de krokodel. Een combinatie tussen een frikandel en kroket. Lijkt mij persoonlijk goor.
Ik zou ook liever een friket nemen.
Omdat dit een blog is over kleine taaldingetjes, wil ik in een zin twee opmerkingen maken. De kop van Het Parool was een stuk korter dan nu in de eerste zin wordt gesuggereerd en naar Wikipedia zou ik met die verwijzen en niet met dat.
Ik geef de voorkeur aan Wikipedia, dat …
Wikipedia is dan “onzijdig”. Het wikipedia. Zoals het internet. OK, daar valt mee te leven. Maar het is wel: “Wikipedia, de online-encyclopedie die … “
Dat was ook mijn overweging.
Dank DirkJan. En ook nu zie je dat ik ook maar wat zeg.