Selecteer een pagina

‘Het was hardstikke leuk’, tikte ik in een Whatsappbericht naar een collega die vroeg hoe de eerste kennismaking met mijn groep eerstejaars studenten was geweest. Gelukkig zag ik nog voor het versturen de spelfout en maakte er snel ‘hartstikke’ van.

Met ‘hard stikken’ heeft het namelijk niets te maken. ‘Hartstikke’ is afgeleid van ‘hartsteke’ en betekent ‘door een steek in het hart’. Volgens Onze Taal werd het vroeger alleen gebruikt in combinatie met de dood. In streng protestants-christelijke kringen staat ‘hartstikke’ op de zwarte lijst met vloeken ongeoorloofde uitdrukkingen, vanwege de associatie met een gewelddadige dood.

Tegenwoordig kan ‘hartstikke’ als bijvoeglijk naamwoord ook een positieve betekenis hebben. Zo zijn er meer woorden die van oorsprong iets akeligs betekenen, maar die we elkaar breed lachend en zonder ironie toevoegen: ‘Bedankt voor de hartstikke fijne dag, het was gruwelijk gezellig, het eten afschuwelijk lekker en we hebben vreselijk genoten.’