Selecteer een pagina

Er zijn allerlei redenen waarom je een college zou bezoeken. Om je vrienden te zien, bijvoorbeeld, of omdat je iets wilt leren, omdat je toch in de stad was of je tentamen wilt halen. Maar een collegezaal is ook een prima plek om naar schoenen te kijken op Zalando, je Facebook te checken of je bankzaken te regelen. Waarom je dan naar college gaat is mij persoonlijk een raadsel, maar ga eens achter in een gemiddelde collegezaal staan en je zult versteld staan.

Je kunt ook naar college gaan om een tukje te doen omdat je even wilt uitrusten van de ontgroening. Je haalt ze er zo uit, de studenten die met hun ontgroening bezig zijn. Ongedoucht, intens moe, lege blik en een bierwalm. Die knappen echt op van een hoorcollege. Want niks zo fijn voor een tukje als het geruststellende geluid van een pratende docent in de verte.

Een tukje is een dutje, een kort slaapje. Het woord kwam al in de achttiende eeuw in het Nederlands voor. Vaak wordt het als tukkie uitgesproken. Het bijbehorende werkwoord is tukken.